August 6, 2021

Resipi Udang Butter Sarang Telur

Hari ni, aku try buat Udang Butter Sarang Telur. Aku malas nak type cara aku buat tapi korang boleh ikut resipi yang aku share kat bawah ni ye. Confirm sedap. Cara aku buat pun sama, cuma bezanya aku goreng udang tu salut tepung dulu. Ermm well, my maid goreng lah. hehehe..😁 aku buat gravy dia je sebab aku tak suka menggoreng2 sebenarnya. 

So far yang aku dah biasa or terrer buat yang tanpa sarang telur tu. aku pernah buat butter milk prawn or chicken biasa je and once buat salted egg. 

Dah siap tu, panas2, terus deliver ke ayah & mama. Mula2 mama kata diorang lunch tosei je yang dah beli pagi tadi tapi tak makan. Aleh2 bila butter prawn sampai, ayah terus cedok nasi atas pinggan & makan dengan berselera sekali. 😍 Alhamdulillah lega hati aku tengok ayah mama happy makan lauk yang aku masak. 

The good think about lockdown ni, aku masak macam2 jenis yang baru. yang dulu tak de pulak aku explore masakan2 macam ni. #alhamdulillah

Bahan-bahan untuk sarang telur:
✔2 biji kuning telur
✔Sesenduk butter/margerin
✔1 cawan minyak

Cara-cara penyediaan sarang telur:
1. Pukul ringan kuning telur.

2. Panaskan butter/margerin bersama minyak. Sebaiknya gunakan senduk bulat.

3. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing-pusingkan dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.

4. Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya yang jatuh ke dalam kuali tu halus.

5. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya.

6. Gula secukup rasa dan taburkan gula setelah sarang tadi diangkat/dituang dalam tapis. Tabur semasa sarang tu masih panas. Lepas itu godek-godekkan sikit dengan sudu bagi gula tu rata. Ketepikan.

Bahan-bahan untuk masak udang :
✔12 ekor udang saiz besar atau sederhana
✔Garam, lada sulah dan minyak - untuk menggoreng
✔3 ulas bwg putih - dicincang
✔6-8 tangkai cili padi - dihiris
✔5 tangkai daun kari
✔1/4 cawan susu cair
✔Butter

Cara-cara :
1. Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan.

2. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.

3. Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.

4. Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar.

5. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan masukkan banyak sangat garam sebab butter atau margarine sudah ada garam.

6. Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi.

Selamat mencuba...



Cara untuk buat sarang telur tu memang kena tengok youtube ya, supaya faham caranya. Method yang ni yang aku try tadi. 

ini lah kejadiannya setelah di hidang

ni hasil dari 3 biji telur. sikit je pulak kan 😂


No comments: