Skip to main content

Posts

Chase Your Dreams

berapa banyak kali dah korang dengar or baca ayat macam ni? and berapa banyak kali korang kata pada diri sendiri yang korang akan usaha kejar dream korang and somehow stop half way? or sebenarnya korang tau tak dream korang apa? and aku rasa it is okay to get your dreams updated from time to time - to get better dreams. but you may ask me this question... click below.  Why Nu Skin? Dah tengok video tu? Meh i cerita. i have always been involved in the corporate world. in summary dah 22 tahun bekerja and i love my job. i have always been a people person. i like to build people and to meet people and share things that can improve their lives. after a while, due to economics reasons, banyak activities i tak boleh buat kat office. so, in short juga, i am hungry for new excitement but at the same time of course is secure for me to do. one of my biggest challenge of my dreams is to be out of the company that i have worked for many years. bukan sebab i tak suka dengan company tu tapi i just w…
Recent posts

Gratitude

i have many things to be thankful for, despite having to stay home due to the outbreak. and tonight since i cannot sleep, i'd like to list them here. #alhamdulillah for the following: 
Lisa decided to graduate 1 semester earlier, or i will be worried like hell if she is still in the US. Lisa get to have her graduation, coz looking at the situation in the US right now, don't think there will be any graduation ceremony anywhere.Joey is with me at home and i do not have to worry about him having enough food, or if he eats right, or if he is healthy etc.I am no longer an employee coz at least during MCO, i can do whatever i want during the day and do not have to think about office.I get to cook everyday and polish back my cooking skills.My nikah is a very simple occasion and there was only 20 people or less attended, very intimate event.Having a husband who can be my Imam during prayers. Although Lisa's room is still in a very bad shape, at least i have a place to live in.Such…

Pentingnya #STAYHOME

source: https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/03/671458/covid-19-baki-dua-minggu-pkp-penentu
PUTRAJAYA: Dua minggu terakhir Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) adalah tempoh penting kerana ia akan menentukan sama ada tindakan diambil kerajaan ketika ini memberi impak seperti diharapkan atau sebaliknya.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata impak itu secara tidak langsung berkait rapat dengan tingkah laku masyarakat dalam mematuhi arahan kerajaan sepanjang PKP dikuatkuasakan.

“PKP fasa kedua akan mula dikuat kuasa esok hingga 14 April ini dan beberapa kawasan juga sudah diisytiharkan sebagai lokasi Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).
“Seperti yang dimaklumkan tempoh dua minggu akan datang adalah amat penting dan kerjasama semua pihak adalah amat diperlukan bagi memastikan rantaian jangkitan COVID-19 dapat diputuskan.
“Justeru KKM mahu mengingatkan sekali lagi (orang ramai) untuk duduk di rumah dan mengamalkan etika kebersihan diri seperti ker…

Aku & Tik Tok

dah dua hari aku melayan tik tok. seronok tengok orang buat. tapi kita nak buat rasa macam segan pun ada. tapi ada part2 yang aku sampai tergelak terkekek2.. sampai ada girl crush la jugak. hahaha 😆 teringin nak buat, ajak Lisa, dia tak mau... tapi dia buat dengan kengkawan boleh pulak... hmm tak pe la.. aku buat la dengan Joey.. itu pun sebab dah makan budi dengan aku... hahha 😁 cuma sekarang ni belum decide lagi nak buat yang mana. 
malam tadi tido lambat pun sebab layan tik tok kejap selepas layan netflix. sementara AH ada lagi kat rumah. lepas ni AH kerja jauh pulak. tapi tak pe, demi negara katanya. ok lah.. malas nak bebel panjang2. korang kena tengok tik tok kalau nak faham aku cerita pasal apa. aku pun dah start follow ramai ni. 
somehow nak post tik tok kat sini tak boleh.. kenapa eh?? errmm tak pe la.. korang faham kan maksud aku?


@noordinarywoman##relationshipgoals##couplegoals##hadiainstory
♬ Truly Madly Deeply - Savage Garden

Our Story - #hadiainstory

hi everyone. alhamdulillah we have already tied the knot on mac 20, 2020. due to covid 19, we had to postpone our wedding reception. i started a private group on FB with the idea of sharing our moments live online. but somehow it was stopped by N4 who is worried that it might get out of hand ie gambar tersebar ke, video jadi viral sebab nikah time covid ke.. ha benda2 macam tu lah. ini pun entah macamana a picture of us dah sampai ke tangan a family friend. 
i had a very bad breakdown a few days before our solemnization. a lot of things, plans, needed to be changed. movements pun restricted. so the day before my malam berinai - which bukan la event sangat pun, i just wanted to pakai inai thats all. my mata was so bengkak. 
so anyway, to cut story short, our solemnization was attended by only 20 pax because that was the permit given by the committee at my parents' place. and the process should be done within 30 minutes. my 2 younger sisters did not come to give way to others, lisa…

Game for Kids

hari ni dah hari yang keberapa eh? tak pe lah, korang kira sendiri. i am lucky that i do not have small kids anymore. #alhamdulillah. anak dah besar2, so tak payah fikir sangat aktiviti apa nak buat. lisa has her own apartment that she prefers to be at. joey got no choice but to be back home with me. 😋 lagi pun aku lebih tenang kalau anak bujang aku ada dengan aku. at least makan dia berjaga. nak kata teratur tu tak la jugak coz he wakes up whenever he wants to wake up - so his breakfast can be during lunch time. aku pun lebih kurang dia jugak, 2 kali 5. 
so, N4 rajin to create this game for children during MCO (movement controlled order). so korang boleh lah main game ni kat rumah. at the same time, korang boleh mendisiplinkan anak2 korang and or mengajar diorang about kiraan duit, dan berjimat cermat. 
korang boleh zoom gambar kat bawah ni and start playing at home. hheheh 😀 and all the best. 

22 Feb 2020 - #hadiainstory engagement

this is the date that i got engaged. and i actually typed all this just few days after my engagement but i choose to post this after my wedding. simply because orang kata kalau bertunang tu senyap2 je dulu. yang part nikah tu boleh announce. sebabnya? kata orang, nanti akan ada yang busuk hati and try many things to stop the wedding. i know it sounds so drama but being berhati2 tak salah kan? anyway cuma another about 1 month before our wedding pun. 
tak de aturcara besar2 pun, just us kalams clan and few uncles' family as jurucakap and from AH's side his parents, his younger brother and his younger brother's parents in law. 
to tell you the truth sekarang ni mood aku tengah ke laut sebab tu lah aku choose to write my blog. at least aku boleh clearkan my mind sikit and entertain with something yang best. 
somehow since awal dah shop for the materials - untuk wedding and also for bertunang. but somehow bila baju tunang dah siap, aku tak puas hati. either i am not happy wit…

Kisah Weekend

hari sabtu was full, and ayah message kat dalam group kalam's clan tanya,

"siapa free hantar ayah hari ni balik kg?"

alamak.. awat lah ayahanda ni suka benor last minute tau. schedule dah penuh untuk aku, N1, N3, N4 pun semua tak leh. aku fikir lagi laju2.. apa guna aku cakap nak time freedom for family kalau aku tak boleh luangkan masa untuk ayah?
"sorry ayah, hari ni dah full, tapi kalau esok ain boleh hantarkan"
alhamdulillah ayah agreed. tapi... whoops aku lupa aku ada wedding to attend. so, lepas bincang dengan mama, they are okay to go with me to the wedding before balik kampung. 
so kenapa aku busy kan? 29 Feb tu aku attend business preview. time yang sama, AH dok message2 aku sebab dia ke terenggau nak beli sampin. dengan keadaan data aku dah habis, susah aku nak menjawab and download gambar2 yang AH bagi. nasib baik la HMS sudi bagi hotspot kat aku. dah terasa macam student pulak, data habis and tak leh nak buat apa2. heheh jangan salah faham, phone aku …