ok, tuan2 & puan2. aku di dalam dilemma. ha gitu.. aku ada cake mixer yang kecik sebab dulu aku suka buat cake. beli kecik sebab buat pun untuk makan sendiri. and then sebab buat kek ni cuma ikut mood, dah lama lah tak guna mixer tu.
since last year i have this perangai buat karipap. sebab aku suka makan karipap, bila makan kat luar isi atau inti tak ada, and kulit sangat berminyak. so, aku pun olah resipi yang mama aku ajar, improvise sikit and buat untuk aku & adik beradik aku. and they love it, so aku buat lebih and start to jual lebih as frozen karipap.
some of my customers suka masuk air fryer - so ikut kesesuaian masing2kan. for now aku belum jumpa lagi temperature yang betul for my own consumption, so aku masih goreng. i need to really get to air fryer sebab my fat percentage is high. errgghh hahaha 😂
so anyway, now tiap kali nak settle orders, aku kena pinjam mixer adik aku yang dulunya part time baker. and now i think it is time i want to get my own, tapi sekarang ni macam berhati2 je nak keluarkan dari poket ni. all goes to my supplements and also of course food on the table. tapi... err tapi... macamana aku nak process order kan?
asalnya my budget is RM300, lepas tu naik ke RM500, and adik aku kata ini yang terbaik for newbies. so what say you?
errr ada ke sesapa nak bagi present birthday present ke? birthday aku bulan depan, julai.. ihik... hahaahah 😂#wishfullthinking
dulu buat sendiri boleh la uli pakai tangan, but sejak surgery shoulder last year, tak larat weh uli sendiri and i also find the texture lebih halus and lembut pakai mixer, and i cut the time short dari 20minit kalau pakai tangan kadang2, ke cuma dalam 5 minit pakai mixer.
cantek kan... tapi set dapur aku semua hitam.. how to match? |
No comments:
Post a Comment