June 7, 2021

Creamy Salted Egg Prawn

alhamdulillah syukur sangat, disebabkan MCO3 ni aku belajar buat creamy salted egg prawn. aku ni memang hantu seafood ye. so this time round aku beli prawns besar2 kat kedai dekat dengan our house ni.

mula2 suruh bibik buat prawn goreng tepung, and lepas tu aku pun google resipi macamana nak buat creamy salted egg prawn ni. wahh quite simple rupanya. 

cara nak buat gravy, ini cara yang aku buat lah ye. mungkin ada yang kurang sebab bahan2 tak berapa nak ada, tapi sedap je. and kebetulan last week aku beli daun kari.

bahan-bahan:
3 ulas bawang putih
daun kari
3 biji cili padi
tepung salted egg dalam kotak
susu low fat
butter

cara2nya adalah:
panaskan/cairkan butter dalam kuali, masukkan bawang putih, daun kari, cili padi. the amount you all kena agak2 berapa ekor prawns you all nak masak. tumis hingga naik bau & daun kari tu macam agak kering. masukkan tepung salted egg, kacau2, masukkan susu. semua secukup rasa, ikut berapa pekat atau cair you all nak. aku tak letak garam sebab takut tepung salted egg tu dah masin. tapi rasanya kalau letak garam sikit pun ok. 

bila gravy dah jadi, you all tuangkan prawns yang dah siap goreng tepung  tadi. aku memang tak suka menggoreng2 sebab tu suruh bibik yang buat, part goreng prawn awal2 tadi. aku tak suka minyak letup2 and oily. hahaha 😂 suka hati aku lah kan, dapur aku.

okay dah sudah, jemput cuba ya. yang sebelah ni dah ada lauk2 lain, aku suruh bibik buat sup sayur bayam, telur dadar tu sebab lebihan dia goreng prawns tadi, cili padi kicap tu patut makan dengan ikan bakar, tapi aku tak jadi makan ikan pari bakar sebab dah banyak sangat lauk, jadi untuk dinner malam ni je. 

lauk udang tu kalau order online, 8 ekor udang dah RM45 rasanya. fuhh berbaloi masak sendiri weh. alhamdulillah berjaya. 

No comments: