Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2018

stop animal cruelty!

i think by looking at the uniform, this could be in thailand. depa ni memang dah biasa kut kejam macam ni. entahlah. ke aku yang terlalu sensitive pasal isu2 macam ni. depa sibuk nak jual tiket to all tourist untuk ambik gambar dengan singa betina ni. sah2 dah bagi ubat bius supaya the lion lemah longlai macam tu. just sebab nak ambik gambar. 
the last time aku pergi pattaya dengan my family, we went to the elephant place, pun aku tak sampai hati nak naik gajah tu. entah, aku rasa macam diorang tersiksa pulak and tak sampai hati kalau diorang rotan2 gajah2 tu... 😭 please la people. boleh tak cari jalan lain untuk kaut keuntungan? aku sedih sangat tengok macam ni...

busy sunday

punya la aku siap list down apa yang perlu aku buat untuk sunday. takut ada yang tertinggal. so far alhamdulillah everything was done according to plan and some are earlier and smoother than planned. i woke up and don't feel like going out for breakfast coz sah2 joey masih dalam bilik dia. kalau aku keluar dengan kalams clan, lagi lama aku kat luar. so, i decided to buat tuna mayo sandwich for joey and i.
my airbnb guest checked out earlier at about 10.30am which makes it easier for me to arrange for my cleaner to clean my apartment. i fetched the cleaner at 11.30am, sent her to the apartment, i took all the used bedsheets, towels, blankets and sent to self service laundry. while waiting for it to wash, i had my early lunch at around 12 noon since i will be conducting aqua zumba later at 3pm. okay aku mengaku dok type ni time kerja tapi tengah tak de mood nak kerja sebab pikir MrH nak datang malam ni sebab dia tengah cuti. 😋 sambil tunggu laundry kering, aku drive balik hantar l…

friday blab

first of all i must say that i am so grateful with my CSM team at the office. alhamdulillah without good team members memang susah nak gerak and ensure that we achieve our target. 
and today (21 Dec 2018) i restarted me urut kurus 😂 haa.. jangan tak caya, macam2 sis buat nak kurus tau! but of course, urut je tapi kalau tak jaga makan, it wont work ok. i am cutting down on my food (tengok hari jugak) and with this massage it speeds up the process lah. bukan kurus kg, somehow it reduces inches on certain area of my body and ni testimonial tau. done this masa before N4's wedding and i like the result. so now doing it coz i wanna look good masa dive trip next month. #silajanganmuntah 😂 suka hati la kan.. hahhaha 🤣
anyway, terasa plak sunyi sebab AH pi dating 😁 tak de sapa nak kacau. sebenarnya macam sama je.. bila masing dengan partner masing2 aku tak leh buat apa lah kan... well i guess my time will come jugak nanti kut... 
nak kacau MrC memang tak lah sekarang ni. entah la aku maca…

holiday mode in on

1 more week to go. while some office dah start lengang, at where i am working, (or me) is still very busy trying to close a lot of things by year 2018. i am not sure what i am going to do for my new year.. but already took the day off - just in case something comes up. orang lain yang ada family ada la plan masing2... and aku dengan joey je.. last year he went out with his friends. ye la kan, dah besar panjang, takkan nak berkepit bawah ketiak mak lagi. today is his last day, last paper for his Final. aku dah book dia awal2 when he comes home for leave nak gi tengok Aquaman. joey je la date aku untuk gi tengok wayang. senang, tak yah nak fikir bukan2... coz for some people, kalau ajak pi tengok wayang je, dah macam ada something special... **sigh** letih aarrhh.. sedangkan sometimes kan lagi best ada kawan pi tengok wayang - daripada pi sorang2.  aku punya mood untuk my dive trip next month pun tengah up ni. memang tengah excited and try to gather a few things to pack up. kalau tak n…

my emotional moments

sekarang ni tak tau la kenapa aku tengah emo sikit... cepat je terasa bila ada orang cakap apa2.. or nanti tetiba terasa macam sedih, padahal sebenarnya sepatutnya aku tak rasa macam tu pun. or maybe betul la perempuan kalau PMS kan terlebih emo. ha tu dia... so, untuk mengelakkan emo berlebihan, baik borak dengan AH. so aku pun vc la dengan AH. borak pasal apa? ishh mana leh bagitau... hahhha 😄
time lunch time aku pun pi la jumpa LS pulak. menu hari ni nasi kukus ayam berempah...entah kenapa naik hantu.. punya la banyak aku rasa aku makan. nasi tak cukup, LS pulak offer nak bakar roti.. dah tak pasal2 kitorang makan roti bakar dengan butter and kaya 2 keping sorang. haaa amik kau. aku rasa malam ni aku makan capati dengan sardin je lah for dinner. dah banyak sangat makan ni. hajat di hati nak jaga badan sebab nak pi dive trip. kaghang dive suit tak muat ha camna.. mampuih.. 
ha ni lagi satu nak cerita pasal aku yang tengah emo. sekarang ni memang nak start packing sikit2 sebab tak …

reunion tenggol warriors

14 dec 2018: is the date that was decided by scuba network, the organiser of malaysia day malaysia book of record, mengibarkan jalur gemilang terbesar di dasar laut. errmm well, i am not quite sure what to call the activity but yeah.. that was what we did. the reunion was also for us to receive all our hard copy certificate of participation.

Malaysia Book of Record   ← click here for story
we were blessed that MR offered to have the meaningful event at Wisma Seri Kota. it was spacious, comfy, private and most importantly also - it has its own karaoke room! wuhuuu.. nampak tak kegembiraan di hati sis? 😁 not many turned up, half confirmed but less than half actually turned up. biasalah being malaysians kan.. rsvp ni masih kurang disiplin.. ha kan dah kena bebel dengan sis. bukan apa, its the preparation of food tu.. pembaziran..
anyway, it was a working day for most of us. i rushed from the office to help out apa2 yang patut. i sent the bekas for the food 2 days earlier so that tak kela…

**sigh**

she knows what she is getting into. this is only a challenge that she need to learn and that this is not even the real thing yet. this could be like a mirage. something that she thought she sees in front of her but when she reaches at a certain point, it is not real. the nice things that she thought she sees are not there. it could only be there to distract her a little while, to let her see other possibilities that she may be able to achieve in life. she sees this coming, she warned herself earlier. she guarded her heart. its okay it is still intact but what is next? still proceeding... going with the "going with the flow" bullshit? he may not understand or sees it coz to him, it is nothing...

happy pills

another day of blabbering for me. i had a long day at the office for the past 2 days. meetings that started like 830am and 845am.. had loads of stuff to absorb in my head. it can be quite stimulating and can be annoying also when you know you have plans and someone somehow wishes to disturb it. entah lah.. cant complaint much.. and not meant to complain cuma release steam jer... anyway, this time wont let it spoil my zumba mood lah kan so i went for my thursday class.
on the way back was feeling so hungry and lagi pun dah lama tak cuci mata dengan abam food truck yang hensem tu kan... alaa takat cuci mata je pun - [just for the record, sis tak suka lelaki putih2 ni, tak macho... sis suka yang sawo matang... ~ jangan la cakap pasal kaiser, dia memang mat salleh kut!! haisshh!!] cukup lah dengan siapa2 yang dah ada ni. but just nak cakap his grilled chicken is sedap cuma semalam dia dah lupa dengan order aku... sib baik baik sis tak merajuk. dah la lupa, ayam macam kecik pulak tu.. and…

rindu

sekarang ni memang aku tengah layan drama seribu rindu tapi sampai ep 23 ni aku masih tak tahu apa kena mengena tajuk seribu rindu dengan jalan cerita drama ni. aku makin meluat tengok si doc airel yang macam orang tak betul tu. tapi tak pe lah... dah start tengok kan, terpaksa la habiskan jugak.  now talking about rindu, betul ke kalau ko rindu seseorang, ko start nampak orang lain pun ko ternampak dia.. or ko nampak kereta same type pun ko teringat kat dia? tapi logic ke kalau ko rindu kat someone tapi ko tak tau samada ko boleh ke rindu seseorang tu? cheyy... nak drama sikit... kalau kat dialogue drama kan, sure pelakon tu kena cakap, "layak ke i merindui you?"   ye la... aku tau dia tengah rindu orang lain. siapa lah aku ni dalam hidup dia kan... just one of his friends. haaa gitewww... kang aku cakap aku rindu kat dia, mana nak letak muka aku? cheywahhh hahhha 😁amik kau! tapi sebenarnya tak boleh eh kalau ngaku je? but macamana boleh rasa rindu pulak eh? why and where…

rambling

kalau aku cakap macam ni sure korang kata aku tak bersyukur kan? bukan tak bersyukur tapi rasa insulted sangat.. memang la dah lower down the expectation. tapi sekarang ni kerja sini memang dah tak macam dulu. it is now the employer's market, not employee's market anymore. ko kalau buat hal, memang bai bai la jawabnya. so kena la jaga periuk nasik masing2. 
hari ni terasa bila ada RM40 dalam purse. dah macam zaman muda2 dulu.. nak berbelanja pun sangat berkira. but so far alhamdulillah dah berapa hari ni ada je rezki orang belanja makan.. hehehe 😋 maybe i can try, makan je apa yang ada kat rumah tu.. boleh gak kurus kan? hahaha 😭 so tadi aku isi minyak keter pun rm40 je lah.. tapi terfikir pulak nak cuci kereta... dah macam kereta contractor rupanya. 
lamanya lagi nak tunggu gaji masuk.. adoyai.. tapi dalam hati dah macam2 plan nak pi sana, nak pi sini... itu la kalau stress lagi rasa nak spend. ni yang dulu kaiser bebel. aku dah lama tak buat kerja macam ni sebenarnya. wee…

2018 coming to an end

work  sekarang ni time memang berlalu sangat pantas. and again, aku bertukar head of company kat office where i work. aku dah immune dah dengan bosses changes. sapa2 je diorang letak kat situ, insyaallah  he/she will gain my respect. kerja makan gaji kut, nak cakap apa lagi. janji, aku masih ok datang kerja. nak kata happy, aku bersyukur - alhamdulillah dengan gaji yang aku ada dapat tampung my current lifestyle, although for the past 3 months memang aku agak tersekat pernafasan aku. aku rasa it started with my dive trip, aku kena repair my equipments and dengan insurance medical aku pun dah fully utilized. so sekarang ni aku cuba bertahan.  passion i have my dive and i have my zumba. started my dive trips again starting 3rd quarter of this year . and getting items in my bucket list achieved, insyaallah. and my zumba, business wise, i reduced 1 class starting in december. and looks like it is better in terms of managing the business and my time. sekarang ni pun aku tak sure sampai bila…

comparison between generation

What a beautiful answer!
Comparison between two  "Generations" ....... Everyone must read 👌👌

A youngster asked his father: "How did you people live before with-
No access to technology
No aeroplanes
No internet
No computers
No dramas
No TVs
No air cons
No cars
No mobile phones?"

His Dad replied:
"Just like how your generation lives today with -

No prayers
No compassion
No honor
No respect
No character
No shame
No modesty
No time planning
No sports
No reading"

"We, the people that were born between 1940-1985 are the blessed ones. Our life is a living proof:

👉 While playing and riding bicycles, we never wore helmets.
👉 After school, we played until dusk. We never watched TV.
👉 We played with real friends, not internet friends.
👉 If we ever felt thirsty, we drank tap water not bottled water.
👉 We never got ill although we used to share the same glass of juice with four friends.
👉 We never gained weight although we used to eat a lot of rice every…

juz do it

sometimes when you just feel you need a breather, you will just do whatever new things that you have not done before. kadang2 bila banyak sangat benda comes at once, jadi serabut. kadang2 in life kita tahu apa yang kita buat or apa yang kita rasa tu macam tak betul. athough it gives us that adrenaline rush. tapi kita buat jugak or layan jugak perasaan tu kan? korang faham tak apa yang aku nak cakap ni sebenarnya. kalau tak faham, tak pe lah..

well anyway, nowadays i will do things ikut apa yang aku fikir betul. or apa yang buat aku happy. so on 2nd dec 2018, i flew to JB to visit MrH's dad at the hospital. and memang la the pull factor is MrH which is, while he is on leave to take care of his dad at the hospital. i will save the details out of this blog postings coz well, there are some things i prefer not to share to the public.
i bought a 1 way ticket because i also wanna make sure that MrH is okay before i leave back for KL. he does sound a bit serabut from his texts. so bila …

you had me at hello

ok.. semua ready? 😂 belum apa2 aku nak gelak dulu. dakk.. kang aku tulis ni korang start la buat tekaan ala2 jack pot tu kan, aku ckp pasal siapa. boleh tak bila korang baca ni nanti korang andaikan yang korang tengah baca novel kisah errmm angan2 seseorang. haaa gitu..

aku ni kan, kadang2 suka benor buat doa kat Allah yang .. ermm entah macamana nak cakap eh.. dah terlepas baru tersedar.. "adoi.. kenapa la ko pi doa macam tu? you are asking Him man!! He is your creator.. He can give if it is good for you" haaa macam ni la kalau aku bercakap sendiri. orang art kata apa tu? ber monologue? cheywaahh 😂
kalau ikut jalan hidup aku sekarang ni alhamdulillah, aku happy. i have various people around me yang buat aku happy, or buat aku rindu, or buat aku belajar erti kesabaran, or mengajar aku mengimbang yang mana baik yang mana masih perlu aku gunakan akal fikiran.. dan lain2. 
memang kadang2 aku terfikir nak give up on perasaan ni.. tapi bila tengah best tu, best je lah kan. bil…