MY BLOG FOLLOWERS

Thursday, January 29, 2015

Me & Notary Commision of Oath

Okay today I want to share with my readers about my experience with this 1 Notary, Commission of Oath. If you want to know who they are you gotta ask me personally :D :p

I was at their office to get them certified a Letter of Consent from Kaiser for me to go for Umrah. Then the lady at the reception counter said that they don't do Letter of Consent.they do other documents for Surat Akuan but not Letter of Consent. Weird.. but who am I to say further. So, I called Datuk Ustaz Zawawi to inform him my problem coz my family and I will be going under his group. Right after I hang up, the lady at the reception then said, they can do it but for RM50! So my thought, rather than I have to drive here and there looking for another notary, might as well I pay. So I gave her my IC and the documents. Then I was called in by her Boss, supposedly the lawyer. 

Me: Assalamualaikum
Lawyer: Waalaikumsalam. Who is this? **referring to Kaiser's name on the document**
Me: He is my husband.
Lawyer: What is he? African? Nigerian? **in a sarcastic tone and expression**
Me: No, he is a German.
Lawyer: Where is he?
Me: He is at work.
Lawyer: He needs to sign in front of me for me to certify.
Me: Owh.. errmm but he is at work. I do not know his schedule now.
Lawyer: What is he working as?
Me: Personal Trainer.
Lawyer: Then if he is not here, I will have to charge you another RM50 lah.
Me: Owh.. so total of RM100?
Lawyer: Yes because he is not here, I charge additional rm50. **and back to his work, did not look at me, and pass the documents to his staff**
Me: Then I will have to take out cash first coz I don't bring enough cash unless you accept credit card.
Lawyer: No! No.. cash only! 
Me: Ok then. 

And when I was back at the reception counter with the lady.

Me: astaghfirullahalazim, macam ni ye orang buat business?
Lady: He has the right to charge under Akta... whatever
Me: I know he has the right to charge, but RM100?? This is taking advantage. But since I am going for Umrah, I will pay.
Lady: Hmm..

I took all my documents.. went downstairs out of that office... spoke to Datuk, and then called Kaiser and couldn't help myself and I cried. :'( Another solution is to go with Kaiser to another Notary nearby my office. 

My question is, is it right to charge that high? If it is, then, patut lah lawyers semua kaya2 ye? Macam ni cari rezeki? Tekan orang ramai? **sigh**

http://picasion.com/gl/4c1u/

Wednesday, January 28, 2015

a sunday routine

love to start early on a sunday morning. it makes my day fresh for the whole day as long as i don't lie down again in bed after whatever activity in the morning :D :p my day started with 8am zumba at the park, i brought my 2 assistants with me :) lisa and ati. ati helped with the selling of tshirts and lisa helped me with the tickets :D we had more than 30 participants that day. it was a great workout! 
say ZUMBA!!
 
 
 
after zumba we had a quick breakfast at kopitiam. i had my protein shake before and after zumba. so i helped lisa with her wantan noodles a lil bit. before the food arrives at our table, apa lagi... wefie selfie lah.. for joey, the maid has already prepared baked beans + eggs and to be eaten with bread.

 
aksi aku and lisa
 this weekend was my first time ordered some groceries stuff from tesco online. it was convenient just that i find that the chicken wasn't like errmm as fresh looking as the one i bought from aeon jusco. service was good, right to the house door. i would do again if i am too tired to do groceries shopping myself. the delivery service was only rm3.00, not bad at all. and owh the garlic was dry.. rest was okay.
haa ni lah lori tesco yang hantar groceries tu.
http://picasion.com/gl/4c1u/

Monday, January 26, 2015

mama sedih

i have a lot of things to share in my blog with regards to my weekend activities. but what happened this morning beats any other stories that i feel like sharing. not writing this to disgrace joey but i want him to know that this is how i feel as a mom, if ever i deserved to be called and treated as one - by him.
 
mama sedih bila joey tengking mama dalam lift pagi tadi, when i asked a simple question like any other mom would do who cares about her son. perhaps i dont even have to finish that last sentence coz most kids, maybe you too take it for granted that every mom should care for her children. mama tanya joey if you have taken your meds and the answer that i got was "i am MAD at you!!" and yang paling mama sedih bila joey tengking mama macam mama ni bukan mama joey. 

joey marah sebab hari ni mama lambat hantar joey. joey marah mama macam mama ni kucing kurap tepi jalan yang joey boleh sepak2 bila bila masa joey nak. ya, macam tu lah joey buat mama rasa... macam mama ni supir joey yang joey tak perlu nak hormat bila bercakap dengan mama. or.. oh yea... mama masih ingat few months back joey pernah kata pada mama, "i have lost respect for you". hati mama remuk, Allah je yang tau.

mama takkan tanya apa salah mama anak mama buat mama macam ni. joey baru 15 tahun, joey belum start kerja, joey belum pegang duit sendiri, joey dah treat mama macam ni. kut ya pun joey nak marah sebab lambat hantar pergi sekolah, tak boleh ke joey cakap elok2... ini mama joey tau... mama tak nak anak mama tanggung dosa besar sebab tinggikan suara pada mama. 

dulu kalau lisa lambat tiap2 hari sebab joey... sampai tak larat dah mama nak marah... lisa sampai dah banyak kena demerit, joey buat tak kisah jer. joey tak fikir pun pasal orang lain. joey ikut suka hati lemau joey sendiri. 

mama cuma nak ingatkan joey, jangan sampai satu hari, ayat joey yang terakhir pada mama adalah ayat joey yang paling joey akan kesal sampai akhirat. joey boleh la anggap mama ni ego ke.. mama ni tak cukup bagus ke.. mama ni tak macam seorang ibu buat joey... tapi mama ni lah yang jaga joey... yang pujuk joey sejak daddy tinggalkan joey.. sejak daddy abaikan joey... tapi ada joey kisah semua tu? ooh tak apa... itu semua joey akan cakap, that is my responsibility as a mother - jangan nak ungkit. memang semua tu tanggungjawab mama.. and mama nak anak2 mama rasa happy and selesa bila daddy left us - tapi hati ibu mana tak sebak dan meruntun bila anak2 dah besar, ini yang mama dapat. mama sedih joey... mama sangat sedih.. and i am typing this with the hope that i will feel better... but my tears keeps on berkumpul tunggu mengalir jer...  tarik nafas pun tersangkut2... tapi ada joey terfikir semua tu? kadang2 mama terfikir, tak de ke sedikit pun rasa kesal dalam hati joey bila joey bercakap dengan mama macam tu? **sigh**
http://picasion.com/gl/4c1u/

Saturday, January 24, 2015

Pops Eatery Wangsa Maju - my personal review

lisa's tuna mayo sandwich
our dessert, deep fried banana with choc syrup
the happy face after dessert :p
mine, chicken carbonara... i prefer seafood normally :)
today was the first time that i did my groceries shopping online. i am a happy mom, wife.. etc.. hahaha :D then lisa said she was hungry and she feels like eating at Pops. we asked joey if he wants to come along.. and as usual, his first choice would be his anime. :p anyway, it was supposed to be my early dinner but i failed miserably... i had half portion of chinese fried rice. okay, here's my review about the restaurant. lisa has been promoting this place to me for a long time.
  • date of visit: 24 Jan 2015
  • location: PoP's Eatery, Lot 28055, Jalan Wangsa Delima, Pusat Bandar Wangsa Maju, Seksyen 5, Wangsa Maju. Tel: 03-4144 3162
  • place & decor: simple and nice looks cosy for lepakking.
  • cleanliness: 9 out of 10. 
  • restaurant service: efficient, quite fast. maybe because we were the only customer at that time. we noticed that they have too many workers. they could cut down into half to cut cost :p #justsaying
  • food: food was yummy... it exceeds my expectation... 
  • price: we are okay with the price :) 
i was really attracted to the deep fried banana with choc syrup.. i think that's what they call it.. if only they had cheese... pergghh dah jadi pisang cheese :D :p hehehe i am just in the mood for sweet stuff now. enjoy the pic.. for more earlier review, you can check out http://www.bestfoodkl.com/2014/08/pops-eatery-wangsa-maju.html on photos.
 http://picasion.com/gl/4c1u/

Friday, January 23, 2015

congrats nurul

aku ni dah semenjak dua menjak kalau tengok baby memang emo. seronok tengok orang ada baby... tipu lah aku kalau aku kata aku tak teringin nak ada baby dengan kaiser. tapi Tuhan itu Maha Mengetahui. And He knows best what is best for hambaNya. hari ni aku dapat email on Nurul's update pasal her new baby. alahai... bestnya... :D tengok je lah.. hehehe :D untuk aku, walaupun teringin, kena redha la jugak tak ada rezeki. and aku pun dah malas jugak kalau nak berjaga malam... and kalau tak cukup tido.. so buat masa ni tok sah la berangan cik ain oyyy... esok esok main dengan cucu je lah... LOL :D
ini BUKAN baby Nurul atau baby aku... hahhaha :D
http://picasion.com/gl/4c1u/

tetamu Allah

insyaAllah cita2 aku bakal menjadi kenyataan untuk bawa sama-sama anak2 aku ke kota Mekah... and the bonus part is... we will be going with my parents. betul lah.. aku baca buku the secret tu... when you think of positive things and focus, insyaAllah di makbulkan if it is good for you. for the past 3 years aku teringin nak pergi tapi mesti ada halangan, delay lah... tak de mahram lah... etc etc... so, i told myself, it is not time yet. belum rezeki aku.. but last year bila my mom told me about the plan, aku terus setuju and all fall into places. so, today i have passed all the documents to the travel agency for them to process. honestly i do not know what to expect cuma aku sentiasa doa supaya semuanya dipermudahkan untuk aku dan seisi keluarga.. insyaAllah... dah kaiser yang bakal aku tinggalkan di sini pun akan selamat dan jaga mischa sepemergian kami nanti.. :D hehehe :D mischa behave okay... 
all items checked and done.
http://picasion.com/gl/4c1u/

Thursday, January 22, 2015

new blog look

okay, please bear with me for awhile. as usual when i am bored, i will change my blog's layout. i am trying to create the mood of blogging again. when i showed this to lisa, she said this is so not me.. hehhe :D my blog usually will be errmm not have this clean look. hmmm yeahh... i kinda like this look for awhile but i cannot change the posting format. i dont like the time of the post. i'd rather have just the date of the postings. hmmm anyone please help... :(

i am trying to do and have some excitement here. i was on MC today and had to cancel my ZUMBA class.. i seldom cancelled. but my bp was too low today and i was walking like a drunk zombie... hahaha :D drunk zombie doing ZUMBA? LOL :D



Wednesday, January 21, 2015

my kind of happy feet

apa lagi?? kisah aku dengan zumba aku lah kan.. haa.. terus bahasa melayu :) the event yang ditunggu tunggu akhirnya tiba. that was on the 18th jan 2015. the organizer wanted to create malaysia book of records, for the largest zumba party. memang best... untuk aku, aku lebih suka lepak dan tengok gelagat orang ramai :D seronok sebab tengok orang seronok. and of course akan lebih seronok kalau dapat berada atas pentas dengan ZES david veles yang best tu. bertuah semua instructors yang terpilih untuk sama2 berada atas pentas. terasa rugi pulak aku tak apply... tapi ada criteria yang aku tak dapat penuhi so, nasib lah tak apply pun kan. :D hehehe :D 

aku pergi sama2 dengan members dari ako fitness team yang memang rajin untuk pergi sama2 for such events. diorang memang sporting and happening. bila tengok diorang excited, aku pun terexcited jugak. pagi tu zilah ambik aku kat rumah... nak dijadikan cerita, aku pulak kena food poisoning 3 hari sebelum event. memang lembik lah kan... cherry berry nya...muntt nya.. tak yah cerita lah.. i was hoping to lose weight jugak.. hahhaa tapi... humpphh.. hampeh. then kitorang park kereta kat office aku, and kami jumpa niza kat stesen sentral.. pepagi buta... and nampak ramai orang baju hijau jer semua. then kami naik monorail... sampai sebelah stadium.. parking lot punya la kosong.. hahah :D ye lah.. dah semua orang ambik public transportation, kosong ler parking. 

tak sangka that we achieved seramai 5,840 orang kesemuanya.. organizer target 6,000 people tapi tak apalah... there will be next time. performance dari ZES and ZINs memang superb... rasanya memang tak rasa penat kut bila dah ramai2 and you can feel the combination energy dari semua. yang tak bestnya ada yang gaduh2... tu je lah. kalau lah aku ni jenis suka bergambor, memang banyak dah gambor2 aku bersepah.. tapi aku ni maleh.. hehehe :D selalu tu memang mengharap orang lain ambik gambar jer. 

aku dengan zaleha ke bahagian depan padang kat stadium tu.. mula2 kami berdiri kat tempat duduk... hmmmpp tak bebas pulak nak melangkah.. last last kami gerak ke tepi padang yang atas jalan tar. hehehe :D dengan bag2 members yang lain... kami angkut semua.. letak kat sebelah kami supaya boleh jaga bags sambil ber zumba.. ye lah.. time2 macam ni kena extra hati2... you never know siapa yang suka ambik kesempatan. 

matahari mula naik.. bila dah dalam pukul 8 pagi... memang terik lah by 8.30am.. but semua masih ligat lagi atas padang.. aku dok lepak kejap.. menari kejap.. hehehe :D sebab ramaiiiiiii sangat... and sakit tengkuk kut menari sambil pandang teleng ke tepi. hahah :D apa2 pun.. memang best lah... next time kalau ada lagi.. nak pergi lagi :D
 
some of AKO Fitness team members yang sporting and semangat waja! :D
Meet, HAMKA, ZUMBA Instructor yang peramah and sempoi and love his steps yang memang akan enjoy and easy to follow.

Tuesday, January 20, 2015

Jan Blab

Since I have too many stuff to do and in my head, i decided to name this post Jan Blab so that I can blab :P It is only the 3rd week of 2015 and yet it has been very fast for me. too many things/events to be done/plan for the year. my zumba activities are full at the moment, alhamdulillah. insyaallah kaiser and i are in the midst of planning for something bigger than last year.

efforts for flood victims: at the same time there have been many things happening around.. the country... the world... the latest was about the flood. watching the videos... looking at the photos spread over the internet was painful enough. and I cannot imagine how those people who are directly affected are facing it. what can we do to help? donate... contribute and stop complaining and finding faults. and on my side, what do I do?

we sell our tshirts at clearance price, flat rate at RM25 each where every RM10 will be given to the flood victim in Kelantan. Why Kelantan? Because I will transfer the money directly to my uncle who is staying there and at least I know where the donation is heading. Not many sizes left, so hurry grab yours. :)
at the moment we are also doing a 90Days Body Challenge activities for those who wants to lose weight and make money at the same time. we will provide free group body workout and free zumba session weekly basis. and for those who are not in the group can walk in for the zumba session at RM10 walk in rate. and for now, 50% of the daily collection will be placed for the flood victims. :) if you want to know where and when, like my fb page and you will get all the updates. so.. uurmm yeahh... thats it about the effort for now. :) but of course if you wish to transfer your donation directly, please forward them to:
Latest Update: The money will be used for recovering process of the victims, and not necessarily for food purchase.

Saturday, January 10, 2015

Teka Teki

I thought of sharing this on fb but it is too long.. so best is in my blog :) it is ouch but so true 😢

TEKA-TEKI IMAM AL- GHAZALI
.
Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul
dengan murid-muridnya lalu beliau
bertanya (Teka Teki ) ;
.
Imam Ghazali = " Apakah yang paling
dekat dengan diri kita di dunia ini ?
Murid 1 = " Orang tua "
Murid 2 = " Guru "
Murid 3 = " Teman "
Murid 4 = " Kaum kerabat "
Imam Ghazali = " Semua jawapan itu
benar. Tetapi yang paling dekat dengan
kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah
bahawa setiap yang bernyawa pasti akan
mati ( Surah Ali-Imran ;185).
.
Imam Ghazali = " Apa yang paling jauh
dari kita di dunia ini ?"
Murid 1 = " Negeri Cina "
Murid 2 = " Bulan "
Murid 3 = " Matahari "
Murid 4 = " Bintang-bintang "
Iman Ghazali = " Semua jawaban itu
benar. Tetapi yang paling benar adalah
MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun
kenderaan kita, tetap kita tidak akan
dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh
sebab itu kita harus menjaga hari ini,
hari esok dan hari-hari yang akan
datang dengan perbuatan yang sesuai
dengan ajaran Agama". .
Iman Ghazali = " Apa yang paling besar
didunia ini ?"
Murid 1 = " Gunung "
Murid 2 = " Matahari "
Murid 3 = " Bumi "
Imam Ghazali = " Semua jawaban itu
benar, tapi yang besar sekali adalah
HAWA NAFSU (Surah Al A'raf; 179). Maka
kita harus hati-hati dengan nafsu
kita, jangan sampai nafsu kita membawa
ke neraka."
.
IMAM GHAZALI" Apa yang paling berat
didunia? "
Murid 1 = " Baja "
Murid 2 = " Besi "
Murid 3 = " Gajah "
Imam Ghazali = " Semua itu benar, tapi
yang paling berat adalah MEMEGANG
AMANAH (Surah Al-Azab ; 72 ). Tumbuh-
tumbuhan, binatang, gunung, dan
malaikat semua tidak mampu ketika
Allah SWT meminta mereka menjadi
khalifah pemimpin) di dunia ini.
Tetapi manusia dengan sombongnya
berebut-rebut menyanggupi permintaan
Allah SWT sehingga banyak manusia
masuk ke neraka kerana gagal memegang
amanah."
.
Imam Ghazali = " Apa yang paling
ringan di dunia ini ?"
Murid 1 = " Kapas"
Murid 2 = " Angin "
Murid 3 = " Debu "
Murid 4 = " Daun-daun" .
Imam Ghazali = " Semua jawaban kamu
itu benar, tapi yang paling ringan
sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN
SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau
urusan dunia, kita tinggalkan solat "
.
Imam Ghazali = " Apa yang paling tajam
sekali di dunia ini? "
Murid- Murid dengan serentak menjawab
= " Pedang "
Imam Ghazali = " Itu benar, tapi yang
paling tajam sekali didunia ini adalah
LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah,
manusia dengan mudahnya menyakiti hati
dan melukai perasaan saudaranya
sendiri "
.
"sampaikanlah walau satu ayat"..

Sunday, January 4, 2015

A good story to share :)

Got this from my aunt this morning in our famoly wassap group. Enjoy and learn from it.

Wang syiling jatuh di hadapan seorang lelaki yang sedang asyik membancuh simen. Melihat logam kecil itu, tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama, tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya.

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya . Lelaki itu menoleh ke kiri ke kanan dan sekelilingnya. Tiada siapa yang berdekatan dengannya. Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya.

Tidak lama kemudian, lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya. Pun sama, dia mengambil dan menyimpannya.

"Rezeki aku..!" Kata lelaki itu dalam hati. Lelaki itu tidak sedar, logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya dari aras lapan bangunan separuh siap yang mereka bina itu.

Sebenarnya, ketuanya mahu memanggilnya. Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan ,cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah.

Namun, jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut.

Dek kerana itulah, ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas. Mudah-mudahan dapatlah dia menyampaikan pesanannya kepada pekerjanya itu. Sayangnya, sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah, lelaki itu masih belum jugak mendongak ke atas.

Lantas, ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yang terdapat di lantai. Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah. Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu.

Setelah merasa sakit, lelaki itu mendongak ke atas, melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yang menyerang tadi. Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yang sejak tadi cuba mencuri  perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.

Sahabat sekalian, Allah sering menjatuhkan rezeki (syiling ), rahmat atau kesenangan yang tidak terkira banyak kepada kita. Tuhan menjatuhkan 'syiling' itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa
mendongak ke atas untuk mengingati dan bersyukur dengan kurniaanNya.

Tetapi, acap kali kita lalai untuk 'mendongak' ke atas, sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa ucapan syukur. Seperti kisah ketua dan pekerja tadi, apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian, lalu dia jatuhkan pula 'batu' yang berupa musibah, kegagalan, keperitan dan pengalaman yang menyakitkan.

Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu, barulah kita teringat untuk mendongak, menadah tangan untuk bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.