Skip to main content

Follow me on FB or like my FB akofitness720

aah??? kereta ku rosak?

first of all, sorry, but just need to write in bahasa melayu... :) it doesn't sound nice and expressive in english :p hehehe :D

lampu kat tangki minyak memang dah bernyala... tapi baru jer... just after i left my office. so, i thought, ahhh.. sempat lagi ni. so, semalam was really a full day for me... nak rush dari office uruskan my prince and princess. joey punya tuition one after another semalam. mula-mula science pukul 4pm - 6pm and i have to rush from the office untuk sampai di bukit antarabangsa by 6pm...sah sah lah tak sempat... so, tak per, plan ambik joey lewat sikit, bagi chan dia main bola dulu dengan kawan2 tuition dia. jadi, i went to my parents' house dulu, jemput lisa. alhamdulillah dapat lauk, udang masak masam manis sebab kebetulan maid tengah masak... aku pun cilok sayur sikit dalam 5 keping kut... hehehe koyak dari sebijik sayur tu... ala...apa tu kobis cina... kalau beli sebijik, memang layu la dalam fridge rumah aku tu kan... so, amik sikit...thank you ma.. hehehe :D ishhh tengok tu, dah lari topik! 

ok, so, done ambik lisa... masa ni minyak kereta memang nyala... tapi aku pikir, tak pe, nanti lepas jemput joey, terus isi minyak kat petronas BA tu. tapi... jeng jeng jeng.... elok je sampai kat sungai sering... tetiba, kereta aku dah tersengguk2 semput.. alamaks!!! apa pasal pulak nie... takkan rosak tetiba kut... tak da warning tak da apa? jadi, aku try drive ke belah kiri jalan... nak naik terus ke petrol station memang tak sempat dah... kereta aku dah mintak nyawa ni...!! aku try jugak tekan minyak... boleh jalan sikit2... elok nak belok ke simpang kanan... dia batuk2 lagi... adussss!! kereta dah la laju2 turun bukit tuh... depa ingat kat track gamaknya... suspen jugak aku nak melintas dengan kereta yang tak tau ada tenaga ke tidak nih.... hmmm... lisa dah tanya... ma, kenapa ni ma? ma? aku pun cakap lah.. entah... tak tau la girl... tak de minyak kut... heheheh :D lisa was like, ma???! ahaksss... anyway, alhamdulillah kereta berjaya masuk ke area taman bukit mulia... lepas tu.. hmmm amik ko..terus tak nak jalan... bila start enjin pun macam sedih jer bunyi dia...
ini bukan aku yaaa... :P hahahah
aku pun call lah kaiser...hmmm tak angkat... sah2 kat gym... dia kalau mengajar memang tak angkat phone. ok tak per... aku pun call lah, dick, kawan kaiser... hampeh... dia kat damas... so, aku call lah cikgu tuition joey nak bagi tau kereta rosak, lambat sikit ambik joey... line pulak tak berapa clear, dua tiga kali phone line putus. tapi sempat jugak lah bagitau cikgu A, rosaknya kat mana... tak sampai 5 minit... cikgu A sampai dengan anak dia and joey naik motor.. heheehe :D kelakar... 

cikgu A call kenalan dia mekanik.. tak berani nak tengokkan sebab kereta aku bmw.. aduss.. aku pun segan gak.. kaghang kut2 la sebab minyak tak de jer... memang lah malu... kan... hahahaha :D so, last2 aku cakap kat cikgu A, tak pe lah, aku pergi beli minyak keter dulu... and terus cikgu A offer nak tolong belikan sebab dia naik motor :D aku pun bagi la duit rm10 beli minyak kereta... sementara tunggu tu, kesian joey dengan lisa lapar... nasib baik aku dah ada singapore fried mee hoon memang ready untuk dinner joey kalau dia pi tuition awal... lisa dengan aku boleh makan kat rumah jer, tunggu aku masak. tapi akhirnya, dua orang tu dah bantai mee hoon tu ...hehehe :D si joey berhenti makan pun sebab air dah habis :P and kenyang jugak lah nyamuk2 kat situ dok gigit kitorang...

upih kelapa :)
tak lama kemudian cikgu A sampai dengan sebakul mintak petrol (macam bakul sampah ikea tu...hehehe ) dan yang uniknya ada upih kelapa sekali... fuhhh very resourceful kata lisa :) jadi... korang imagine sendiri lah ye... cikgu A masukkan sikit hujung upih tu kat lubang petrol kereta, lisa tolong pegang & cikgu A tuangkan minyak... aku ingat nak ambik gambar tapi takut pulak kalau ada spark and meletup ker apa ke... hehehe :D jadik tak de la gambar sebenar, okay... 

kesimpulannya... LOL :D kereta aku cuma kehabisan minyak!! memang kena gelak lah kannn... siap dengan kawan sekolah aku yang lalu pun berhenti to check on me... terima kasih ya IZ... sebab berhenti :D hehehe apa2 pun alhamdulillah :) 

pengajaran: dah balik kena bebel lagi dengan kaiser kan.. dia kata since i know you, this already happened 3 times! errkkk ye ke?? hahahaha :D lepas ni, kalau minyak kereta tinggal sesenggat, MESTI ISI! 

terima kasih banyak2 cikgu A sebab tolong hantar joey ke situ and belikan minyak kereta... hehehe :D thank you thank you... siap pakai upih kelapa yang tak tahan tuhh!! :D

Comments

Popular posts from this blog

Pops Eatery Wangsa Maju - my personal review

today was the first time that i did my groceries shopping online. i am a happy mom, wife.. etc.. hahaha :D then lisa said she was hungry and she feels like eating at Pops. we asked joey if he wants to come along.. and as usual, his first choice would be his anime. :p anyway, it was supposed to be my early dinner but i failed miserably... i had half portion of chinese fried rice. okay, here's my review about the restaurant. lisa has been promoting this place to me for a long time. date of visit: 24 Jan 2015location: PoP's Eatery, Lot 28055, Jalan Wangsa Delima, Pusat Bandar Wangsa Maju, Seksyen 5, Wangsa Maju. Tel: 03-4144 3162place & decor: simple and nice looks cosy for lepakking. cleanliness: 9 out of 10. restaurant service: efficient, quite fast. maybe because we were the only customer at that time. we noticed that they have too many workers. they could cut down into half to cut cost :p #justsayingfood: food was yummy... it exceeds my expectation... price: we are okay w…

me ~ iron lady :P

i have been thinking about it for many many years.. when i was much younger.. when i told my mom to have it on, my mom would say, "tak payah cantik2, nanti lupa diri" ... and i remembered that until now.. and i am already a mom. i guess the situation is different now.. i would just say that, "it's expensive sayang.. " which is much easier to swallow :) well anyway... today, i became the iron lady!! hahaha :D LOL... errmm i am also know as 'rimau' in the office so.. what the heck lah.. :P
after talking to lisa... her opinion was i better have it on when she still has hers on... she has 1 more year to go.. :) so somehow last week, i was at the dentist to send joey. to pull out his tooth.. and when we reached there, lisa was supposed to have her appointment.. i took the opportunity to ask more about having braces :) and that saturday, the doct made a .. what was that called aaa... mold of my teeth pattern.. and so, from there, i decided that i am gonna do i…

astro - reconnection

i am typing this post to share with you if, in future you face the same situation like me. i am known as payer for my parents.. hehehe :D simply because i use maybank2u for most of my transactions. it saves time... blah.. blah... not getting paid promoting maybank here! :p anyway, since joey is still on medical leave, he stays at my parents' place. he called me up to ask if my mom has paid the astro bill or not. obviously, not :p since the service has been disconnected!
so as usual, i will do the paying for my mom.. and i need to reconnect the service. normally i would call astro's 1300 number :) but today i learned something new. 
before you your proceed with the steps below, of course you need to make payment, if not, don't waste your time sms-ing :p
Step 1: Use your handphone/mobile phone or what ever you call it.

Step 2: Text message, write the following details.

ASTRO_space_RCO_space_ACCOUNT NO._space_DATE OF PAYMENT (ddmmyyyy)_space_AMOUNT PAID

(Example: ASTRO RCO 0…