RSVP = please respond

haaa ni mokcik nak habaq mai... gegham betui dgn masyarakat kita ni... ehh jap... sebelom tu, kalau slang mokcik ni bercampur baur..soghy yehh... tetiba rasa nak merapu dgn telor tah haper haper.. janji point sampai! ok..ok... back to reality...

i think this is common among malaysians.. i don't know about other countries lah..whenever there is an invite, they will seldom reply to inform whether they are coming or not. macam tak de courtesy langsung. bukan payah pun kalau nak tekan button reply ke.. or sms just to say yes or no ke.. depa buat diam jer.. and expect organiser to terkedek2 nak kena tanya balik.. there are reasons why invitation comes with RSVP..kan... ermm wait.. do you actually know what it means? itulah omputih nak pakai, kita pun nak pakai... if you ask me, asalnya, i couldn't be bothered to know what it really means, cuma yang aku tau, maknanya, 'bagilah jwpan dol!!' :P ok, ni aku dah carikkan kat wikipedia..
click for bigger image
so anyway, ni la perangai masyarakat kita yang aku rasa kalau aku ckp lebih2.. orang kata aku kasar bahasa... tapi ye lah.. mcm tak bertamadun & bertimbangrasa. kita nak jwpn bukan bermaksud kita desperate ke apa, cuma nak buat anggaran.. every event tu kan ada anggaran & budget... tak kisah la event tu besar ke kecik ker.. 

lagi satu, jawapan common untuk tidak akan hadir adalah maybe atau insyaAllah... hmmm this one, selalunya patut anggap lah tak datang, coz kununnya adat melayu,  tak mau orang tersinggung kalau cakap 'no' maka, bagi lah jawapan as 'maybe' atau 'tentative'... hmmm manusia2... 

so lepas ni, hopefully you readers, kalau ada jemputan, sila lah berikan jawapan sejujurnya ye.. tak baik nyusahkan orang.. :)

Comments

~ orochi ~ said…
~ argh..chantas jeks org cenggitu..nyusahkan org jeks..ehehehe..btw..u did get my rsvp kan kak kan kan kan..

Popular posts from this blog

my fitness journey

migraine is my bestfriend

tapi bukan aku