Skip to main content

Follow me on FB or like my FB akofitness720

aisya cepat sembuh ya..

in my routine busy days at the office i received this email. i did not read it immediately as i have other things that needs my attention. but knowing the sender well who always get the interesting stories to share.. i stopped doing my work for a while and read thru the email... oh dear.... this is so sad... feel so sorry for aisya... :'( it must have hurt like hell!! ouuchhh... let's pray and doa together for a speedy recovery.. below is copied from the email. for further updates, you may check the original blog. 

TRAGEDI SEPTEMBER - Aisya's story
Sesungguhnya aku sampai skg macam tak percaya benda ni happened sekelip mata. Memang totally bodoh la mamat waiter tu sekali bodoh dengan owner kedai yg menabur janji palsu. Melayu buat melayu. Damn melayu. Bravo man!

Outing dinner with my family. Aisya sat in the baby chair. Baby chair IKEA white tu. So by the time food sampai. Time tu waiter bwk fried rice on left hand, and hot tomyam on right hand, WITHOUT A TRAY! . Aku ni pn kalau masak maggi nak makan kt depan sambil tengok TV pn bwk pakai dua tangan okeh. Then just put the fried rice first on the table and bila dia letak hot tomyam tu. Aku budget tangan dia mesti dah tak balance bwk bowl tu sebab sup dah la penuh pastu bowl besar lagi.. Sekali bila dia letak, terus slip, fall totally and only to Aisya. 

What u can expect that time?

Aku panik gila! Aku tak tau nak buat apa. Then my hubs terus angkat dia bwk pegi sinki. Curah atas air pili. Sambil aku pn menyimbah2 sekali. Sambil Aisya non-stop meraung! Pastu ada plak ntah siapa yg trying to help la. Bwk telur, pecahkan telur atas badan Aisya. Bwk air batu letak atas Aisya. Pastu ada kedai lain pn datang letak minyak habatussauda atas badan Aisya. But it doesn't help at all. Aisya still crying out loud!

We straight away headed to KPJ Sec 20, Shah Alam. Aku punya menangis tak payah cerita la. Macam gaya dah hilang anak. Blh gila! Dengan service KPJ frankly speaking lembab nak mampus. Relax2, cool2, budget nak bagi aku tenang. Kepala hotak dia la anak aku dah melalak takde suara, takde air mata. The best part the doctor instructed nurse itu ini, begitu begini, tp tak pegang anak aku langsung. Touch la patient at least u know la kan. Memang keje aku ni membodohkan org sebab semuanya tak ada akal!

Then terus discharged sebab doc kata keadaan Aisya tak kritikal. Just bagi paracetamol. Then blh datang on Monday la for appointment. Lagi aku menyirap dah! Pehh..! Memang ni tak blh jadi. Aku pn rasa macam tak sedap hati jek. So me and hubs discuss kejap and we decided the doctor siapkan referral letter utk di bawa ke Pantai Specialist malam tu jugak.

Sampai PMC dekat pukul 11pm. After bukak balik balutan KPJ buat tu and letak ubat sikit and re-balut, doctor standby said dia tak blh decide apa2 buat masa skg. Dia kne refer this case pada Pakar Bedah dan Pakar Kanak-Kanak. Ok fine aku faham itu bukan bidang dia and at least bagus la sebab ada initiative nak menyelamatkan anak aku ni. The next day tu adalah Sunday okeh. But still arrangement dorg buat with doctor blh datang on Sunday tu.

Next day hantar Adre to my parents hse and headed to PMC. Pakar Bedah tunggu kitorg sikit punya lama sebab janji pkl 9am tp sampai 1 hour later. Nampak tak commitment doctor tu. Macam tu aku confident la. Then discuss punya discuss Dr. Manoh bagi 2 option. Satu kne dressing everyday yg menyakitkan, lambat baik, lambat physio, tp murah sikit la. Dua kne undergo an operation, put an artificial skin, cepat baik, blh cepat pergi physio tp costly. Aku time tu cuma fikir nak anak pulih sediakala so aku pilih option 2 as option tu pn yg terbaik. And as doctor advise jugak la.. Tp dia plak kata time tu kne tunggu opinion Pakar Kanak-Kanak plak. So Aisya memang dah di-assigned dengan Dr. Ganesa since lahir so after 1/2 an hour doc pn datang. Gedebak gedebuk discuss itu ini terus kne admit. Cuma ward penuh aku tunggu 2-3 jam jugak la kt waiting room. Tp sebab waiting room comfort habis siap ada astro so no complaint.

Sunday tu admit masuk antibiotik, masuk painkiller supp and bukak balutan biar dia expose. Tak ada terkatup jek. Aisya stayed in single room isolation. Dr. Ganesa sendiri yg requested the room from admission. Malam tu drip air and last milk will be before 5am. Operation adalah pkl 9am esoknya. So Aisya kne puasa. Tp huru-hara jugak la sebab dia dah biasa bf. Asal lebih kurang 5-6am macam tu dia dah menyondol2 cari punca makanan dan minuman. Kesian gila aku tengok. Nak jek aku sumbat tp nanti operation jadi bukan2 naya plak aku kne marah. So cekalkan jek la hati tengok anak berlapar.

Monday, alhamdulillah operation lebih kurang 2 hours was successful. Aku kne salin baju macam pekeje OT utk masuk bilik pemulihan tenangkan Aisya sebelum transfer ke ward. Time tu hancur luluh lagi hati tengok anak aku terlantar menggigil2 sejuk sampai selimut pn bergetar dengan oxygen dengan menangis kesakitan dalam tak sedar tu macam aaa.. aaa.. aaa.. She's just 7 months ok! Kesian Aisya! :(

Aku zikir kt telinga Aisya sambil gosok2 badan dia, tangan dia. Ok jugak la dia calm down. Aku tau benda tu sakit. Sakit tak tertanggung utk baby macam dia. The procedure was dead skin semua kne buang and ganti with an artificial skin. It's a collagen from usus kambing biri-biri. Then later slowly new skin will develop under the artificial skin. Artificial skin tu akan jatuh sendiri la umpama macam salin kulit. But just imagine macam jari2 Aisya tu satu2 kne buang kulit and balut baru and hujung jari telunjuk Aisya bengkok sikit. Maybe sebab masa tomyam tu tumpah terlalu panas sampai effect kt hujung jari. 

Aku memang tak blh terima..

Then Aisya transferred to HDU ward utk pemantauan and next day dah masuk ward biasa. Ahamdulillah Aisya ok. Tp merengek, menangis, meraung sampai serak2 suara until today. Cuma night before discharged to jek dia tdo lena. Aku? Memang penat. Penat mental sebab sakit hati sekali. Penat jaga anak takpe la sebab dia baby apa yg dia tau. Nak cakap tempat mana yg sakit pn tak reti..

Janji owner restaurant tu nak datang visit adalah 2 kali janji tp tak datang. Hello come-on ok. Aisya stayed for 6 days at hospital tak kan la takde 1 hari yg free utk concern pasal budak ni sedangkan the next day after Aisya kne tu laki aku dah jumpa dia discuss nak settle macam mana. He only think it was an accident. Ok fine for me! Tp ia adalah juga negligence yg tak patut berlaku. Your waiter should follow the procedure how to serve customer with the right way. Apa bangang sangat pergi serve hot dishes near to baby and without a tray? Sekali pn kalau Aisya sentuh dia at that time, still aku tetap tak salahkan anak aku sebab baby 7 bulan ada akal ke??? Aku pn for sure tak sempat nak tarik anak aku time tu coz things happen very fast. Only in a second!

Sakit hati aku sebab dia tak nak kerjasama and the best thing aku rasa dia takde perikemanusiaan langsung. Semua org kalau tengok gambar Aisya macam tak blh terima keadaan anak aku tu. Macam tak sepatutnya things like this happened. Tp aku tak faham owner restaurant tengok gambar tak feel apa2 ke?

Aku bukan kemaruk nak duit pn. Money is not everything BUT EVERYTHING IS MONEY!!. Now aku kne amik unpaid leave utk jaga Aisya 1 to 1. Tak bergaji dah menjadi masalah aku. Dah la tu kne duduk aircond 24 hours. Bill confirm mencanak2 naik. Banyak la cost yg tak tertanggung. Belum masuk hidden cost. 

At least sebagai seorg manusia yg ada tanggungjawab tunjuk kan la keprihatinan. Kalau tak ada feedback yg jelas.. Tengok jek la nanti what i can do.. 

U know where is CILI MERAH SEC. 9 SHAH ALAM...



get well soon dear aisya!

Comments

Popular posts from this blog

Pops Eatery Wangsa Maju - my personal review

today was the first time that i did my groceries shopping online. i am a happy mom, wife.. etc.. hahaha :D then lisa said she was hungry and she feels like eating at Pops. we asked joey if he wants to come along.. and as usual, his first choice would be his anime. :p anyway, it was supposed to be my early dinner but i failed miserably... i had half portion of chinese fried rice. okay, here's my review about the restaurant. lisa has been promoting this place to me for a long time. date of visit: 24 Jan 2015location: PoP's Eatery, Lot 28055, Jalan Wangsa Delima, Pusat Bandar Wangsa Maju, Seksyen 5, Wangsa Maju. Tel: 03-4144 3162place & decor: simple and nice looks cosy for lepakking. cleanliness: 9 out of 10. restaurant service: efficient, quite fast. maybe because we were the only customer at that time. we noticed that they have too many workers. they could cut down into half to cut cost :p #justsayingfood: food was yummy... it exceeds my expectation... price: we are okay w…

me ~ iron lady :P

i have been thinking about it for many many years.. when i was much younger.. when i told my mom to have it on, my mom would say, "tak payah cantik2, nanti lupa diri" ... and i remembered that until now.. and i am already a mom. i guess the situation is different now.. i would just say that, "it's expensive sayang.. " which is much easier to swallow :) well anyway... today, i became the iron lady!! hahaha :D LOL... errmm i am also know as 'rimau' in the office so.. what the heck lah.. :P
after talking to lisa... her opinion was i better have it on when she still has hers on... she has 1 more year to go.. :) so somehow last week, i was at the dentist to send joey. to pull out his tooth.. and when we reached there, lisa was supposed to have her appointment.. i took the opportunity to ask more about having braces :) and that saturday, the doct made a .. what was that called aaa... mold of my teeth pattern.. and so, from there, i decided that i am gonna do i…

astro - reconnection

i am typing this post to share with you if, in future you face the same situation like me. i am known as payer for my parents.. hehehe :D simply because i use maybank2u for most of my transactions. it saves time... blah.. blah... not getting paid promoting maybank here! :p anyway, since joey is still on medical leave, he stays at my parents' place. he called me up to ask if my mom has paid the astro bill or not. obviously, not :p since the service has been disconnected!
so as usual, i will do the paying for my mom.. and i need to reconnect the service. normally i would call astro's 1300 number :) but today i learned something new. 
before you your proceed with the steps below, of course you need to make payment, if not, don't waste your time sms-ing :p
Step 1: Use your handphone/mobile phone or what ever you call it.

Step 2: Text message, write the following details.

ASTRO_space_RCO_space_ACCOUNT NO._space_DATE OF PAYMENT (ddmmyyyy)_space_AMOUNT PAID

(Example: ASTRO RCO 0…